De Kraaiennestdag 2024 gaat van start met een korte terugblik op 15 jaar Strategische Verkenningen. Een mooi moment om programmaleider Strategische Verkenningen Erna Ovaa in het zonnetje te zetten.

Het is 3 oktober 2024, 13.00 uur. In de Expo-zaal van het Spoorwegmuseum verzamelen zo’n 350 mensen zich voor de start van wat alweer de achtste editie is van de Kraaiennestdag. Het kennismaken en netwerken op het ‘Vriendenplein’ is al even aan de gang als dagvoorzitter en directeur Bereikbaarheid en Netwerkkwaliteit Ingeborg Absil het woord neemt en de dag opent.

Ze vertelt dat Rijkswaterstaat deze dag wil gebruiken om vooruit te kijken, trends en ontwikkelingen te identificeren en in gesprek te gaan over strategische vraagstukken. Inspiratie en verrijking staan centraal.

Opening Ingeborg Absil

Absil brengt speels in kaart wie er deelnemen aan de Kraaiennestdag. 50 procent werkt bij de rijksoverheid. Anderen werken bij lokale overheden, brancheorganisaties of steken de hand niet op. Met handopsteken wordt ook duidelijk dat zo’n 40 procent van de deelnemers zich strategisch adviseur noemt.

‘We zijn best goed in dingen van tevoren zien. Maar de relevantie ervan inschatten is punt twee’

Rijkswaterstaat is al 15 jaar bezig met Strategische Verkenningen. In de zaal staat een tentoonstelling met boeken en documenten over wat er door de jaren heen allemaal is verkend. En ook de themaboekjes ‘Lichtkogel’ voor de dialoog met partners over omgevingsontwikkelingen liggen er. Van de Lichtkogels over ‘Gezonde Verstedelijking’ uit 2014 via de editie over ‘De invloed van China op onze infrastructuur’ uit 2019 tot de editie ‘Cultureel erfgoed in tijden van klimaatverandering’, een speciale jubileumuitgave voor vandaag.

De verschillende trends en ontwikkelingen van de afgelopen 15 jaar dienen ook als onderwerp in een quiz over Strategische Verkenningen. Erna Ovaa, programmaleider Strategische Verkenningen bij Rijkswaterstaat, geeft een toelichting bij de antwoorden. Onderwerpen zijn onder meer de terugkerende early warnings over het ruimtebeslag op de Noordzee dat tot conflicten kan leiden. Ovaa vertelt relativerend: ‘In de jaren vijftig dachten we ook al dat Nederland heel vol was. Ons beeld van ‘vol’ en hoe we hiermee kunnen omgaan, verschuift blijkbaar ook’. Een andere early warning van jaren geleden gaat over de toenemende invloed van de elektrische fiets op het weggebruik. Ovaa: ’We zijn best goed in dingen van tevoren zien. Maar de relevantie ervan inschatten is punt twee. Onze eerste reactie bij dit onderwerp was: het is niet echt iets voor ons. Maar het kan verkeren.’

Opening Ingeborg Absil

Na de quiz is Ovaa’s rol op het podium nog niet uitgespeeld. Ze ontvangt namelijk uit handen van Ingeborg Absil een tegeltje. De tekst op het tegeltje is veelzeggend: Dankzij jouw tomeloze energie versterk je al 15 jaar Rijkswaterstaat’s strategie.

‘Erna Ovaa is een grote inspiratiebron die binnen en buiten Rijkswaterstaat kennis deelt’

Het tegeltje is bedoeld om een medewerker van Rijkswaterstaat in het zonnetje te zetten, legt Absil uit. ’Erna Ovaa is al jarenlang een onvermoeibare trekker van Strategische Verkenningen, met de Lichtkogel, Expeditie RWS en nu het Kompas.’ Absil citeert uit het juryrapport: ‘Ze zette in 2009 eigenhandig de afdeling Strategische Verkenningen op. We zien gedrevenheid. Ook zien we haar strategisch en analytisch vermogen, in allerlei producten. Daarnaast is Erna Ovaa een grote inspiratiebron die binnen en buiten Rijkswaterstaat kennis deelt. Zo zet ze Rijkswaterstaat op de kaart.’

Terwijl Erna aarzelend het tegeltje aanpakt, gaan de loftuitingen nog even door. ’Ondanks het succes van het programma blijft Erna bescheiden. Haar passie, tomeloze inzet en daadkracht kunnen soms voor wrijving zorgen, maar leiden altijd tot indrukwekkende resultaten.’