Organisatie

Dit artikel hoort bij: Rijkswaterstaat Jaarbericht 2023

Ons beheergebied

sluiscomplex bij Born in de Maas in Limburg

Foto Sluiscomplex in de Maas bij Born

Rijkswaterstaat beheert en ontwikkelt de 3 belangrijke infrastructurele netwerken in ons land: het hoofdvaarwegennet, het hoofdwegennet en het hoofdwatersysteem.  

Hoofdwatersysteem 

Rijkswaterstaat beheert het hoofdwatersysteem, dat bestaat uit 90.213 km2 aan oppervlaktewater. Binnen het hoofdwatersysteem zijn alle rivieren, kanalen, beken, meren en estuaria (riviermondingen) met elkaar verbonden. Ook beheren we belangrijke waterkeringen, zoals de Afsluitdijk en de Houtribdijk, 45 km aan duinen en 157 km aan dijken en dammen. 

infographic hoofdwatersysteem
Het Stuw- en sluizencomplex Grave

Hoofdwegennet 

Met 3.084 km snelweg en 1.612 km aan op- en afritten en verbindingswegen kent Nederland een stevig hoofdwegennet. Rijkswaterstaat beheert dit netwerk van hoofdwegen, en dat geldt ook voor de viaducten, tunnels, bruggen, ecoductcomplexen en aquaducten. Deze zogenoemde kunstwerken zorgen ervoor dat de verschillende ‘stromen’ (water, verkeer, mensen en dieren) elkaar niet in de weg zitten.

Illustratie hoofdwegennet
Ketheltunnel Rijkswaterstaat

Hoofdvaarwegennet 

Rijkswaterstaat beheert de belangrijkste Nederlandse vaarwegen en zorgt ervoor dat schepen vlot en veilig kunnen blijven varen. Over kanalen, rivieren, de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. We zijn daarbij verantwoordelijk voor onder meer 23 vuurtorens, 88 sluiscomplexen en 344 bruggen. 

illustratie hoofdvaarwegennet
Martinus Nijhoffbrug in Zaltbommel, boven de Waal

Mogen we je nog een paar vragen stellen over dit Jaarbericht? Klik dan hier.

sluiscomplex bij Born in de Maas in Limburg