Rijkswaterstaat werkt dagelijks aan de wegen, zodat weggebruikers vlot en veilig hun bestemming kunnen bereiken. In de zomerperiode vragen de wegen en verzorgingsplaatsen van Rijkswaterstaat nog meer aandacht. Dat zorgt ervoor dat onze weginspecteurs vaker op pad zijn om de wegen veilig te houden of te assisteren bij een ongeluk.

‘In de zomerperiode zijn de wegen veel drukker. Niet alleen met toeristen, maar ook met dagjesmensen’

Jeroen Siereveld, medewerker operationele advisering (MOA) en officier van dienst vertelt over de zomerperiode: ‘In de zomerperiode zijn de wegen veel drukker. Niet alleen met toeristen die langere tijd in Zeeland verblijven, maar ook met dagjesmensen. Zodra er een weekend met tropische hitte wordt voorspeld, weet je dat je van vrijdagochtend tot zondagavond ontzettend druk bent met ongevallen en pechgevallen. Hier proberen we ook rekening mee te houden in de bezetting. In de warme zomermaanden zijn we daarnaast extra scherp op bermbranden. Een auto met een warme uitlaat die in de buitenberm geparkeerd staat kan zorgen voor een felle bermbrand. Dat wil je voorkomen.

Wat ook anders is, is de taal. Je ziet meer Duitsers, Belgen en Fransen op de Zeeuwse wegen. De mensen die je aantreft bij een melding zijn vaak al in vakantiestemming. Over het algemeen zijn zij relaxter dan de mensen die pech hebben en naar hun werk moeten. Het is niet leuk als je pech hebt tijdens je vakantie, maar ze vinden het fijn dat wij ze zo snel mogelijk helpen. Bij een ongeluk of pechgeval worden ze door ons naar een veilige plek gebracht, zodat ze daar alles kunnen regelen met de verzekering. Duitse toeristen zijn regelmatig positief verrast dat wij ze eerst naar een veilige plek brengen en dat ze niet hoeven te wachten op de ADAC, de Duitse ANWB.’

Infographic Zeeuwse wegen in de zomer

Veilige wegen

Geleiderails (vangrails) dragen bij aan de veiligheid van de Zeeuwse wegen. Deze voorkomen dat een auto of vrachtwagen van een rijbaan raakt of tegen een obstakel langs de weg rijdt. Dit geldt ook voor de hectometerpaaltjes langs de wegen. Die zorgen ervoor dat bij calamiteiten of pech (met je caravan) de hulpdiensten sneller bij het ongeval of het pechgeval zijn. Je kunt je pechlocatie namelijk specifiek doorgeven omdat de paaltjes om de 100 meter (een hectometer) staan.

Ook in de zomerperiode zorgen we dat de wegen goed verlicht zijn. Ook fijn voor toeristen die de weg niet zo goed weten.

‘Ook in de zomerperiode zorgen we dat de wegen goed verlicht zijn’

Bermen maaien

In de zomerperiode maaien we de bermen vaker. Gemaaide bermen zijn belangrijk voor de veiligheid van weggebruikers en voldoende zicht. Dit maaisel voeren we af, zodat het niet op de weg komt en voor onveilige situaties zorgt. Ook beperken we hiermee het brandgevaar. Het maaibeheer is gunstig voor planten en dieren zoals insecten, die in graslanden leven.

Onderhoud watergangen en sloten

De sloten langs de weg zijn eigendom van het waterschap, maar worden onderhouden door Rijkswaterstaat. We zorgen dat de watergangen gereinigd en gemaaid worden. Zo blijft de waterkwaliteit- en doorstroming goed.

Schone verzorgingsplaatsen

Wij beheren elf verzorgingsplaatsen die eens in de twee weken worden opgeruimd tijdens de zomerperiode. Dit zorgt ervoor dat alles netjes en schoon blijft. Daarnaast legen we in de zomer hier dagelijks 75 afvalbakken. Een flinke klus!