Hoe houden we Nederland veilig, bereikbaar en leefbaar in een snel veranderende wereld? Welke rol speelt digitalisering bij het moderniseren van onze bruggen, sluizen en wegen? En hoe bouwen we samen aan een duurzame infrastructuur? Deze vragen – en nog veel meer – staan centraal tijdens Infratech 2025, van 14 tot en met 17 januari 2025 in Ahoy Rotterdam.
Infratech 2025 brengt opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers uit de infrasector samen om kennis te delen en oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag én morgen. Het overkoepelende thema van de 2025-editie is ‘Ruimte voor Ontwikkeling’.
Een inspirerende aftrap
De opening van het vierdaagse event brengt kopstukken uit de infrastructuursector samen. Zij reflecteren op de meest urgente vraagstukken en trends van deze tijd. Van technologische innovaties en duurzaamheid tot digitalisering, mobiliteit en veiligheid. Sprekers zijn onder andere Martin Wijnen (DG Rijkswaterstaat), Carla Rodenburg (COO BAM Nederland), Bart Smolders (directievoorzitter Heijmans Infra) en Pieter van Oord (CEO Schiphol Group). Een expertpanel gaat vervolgens dieper in op de besproken thema’s, waarbij ze hun inzichten delen over de toekomst van de infrastructuur en de noodzakelijke stappen om voorop te blijven lopen in deze snel veranderende wereld.
Innovatie en samenwerking in het Rijkswaterstaatpaviljoen
Als een van de gastheren is Rijkswaterstaat uiteraard aanwezig tijdens InfraTech 2025. Wij nodigen u dan ook van harte uit in ons eigen paviljoen in hal 6 (Infra & Innovatie). Hier staan innovatie en samenwerking tussen overheid en markt centraal. Van workshops en presentaties tot netwerkborrels en de uitreiking van de prestigieuze Innovatieprijs – het is allemaal op één plek te vinden. Een kleine greep uit ons programma:
Schouders onder een klimaatbestendig Nederland
In de workshop ‘Schouders onder een klimaatbestendig Nederland’ gaat Mireille Götz, manager focuspunt klimaatadaptatie bij Rijkwaterstaat, in op de wereld van klimaatadaptatie. Van verzilting tot wateroverlast – we hebben steeds meer last van een veranderend klimaat. Hoe maken we Nederland weerbaarder tegen extremere weersomstandigheden?
Samen managen van de RWS-onderhoudsbehoefte
In de workshop ‘Samen managen van de RWS-onderhoudsbehoefte’ bespreken Peter Thomas (Rijkswaterstaat), Henry Bossenbroek (Rijkswaterstaat) en Wilhelm van Eeken (BAM Infra Nederland) hoe asset- en onderhoudsmanagement optimaal kan worden ingericht om te anticiperen op de enorme vernieuwingsopgave.
Transformeer en triomfeer: digitalisering in actie
Hoe helpt digitalisering bij de aanpak van klimaatverandering en de vervanging van infrastructurele kunstwerken? Ron Kolkman (CIO Rijkswaterstaat) deelt praktijkvoorbeelden en geeft antwoord op de vraag: hoe transformeer je visie in actie?
Vernieuwing Haringvlietbrug en Merwedebrug bij Papendrecht
Rijkswaterstaat paste de portfolio-aanpak voor het eerst toe in het contract voor de vernieuwing van de klep van de Haringvlietbrug in 2021. Hoe zorgt deze aanpak voor meer efficiëntie en minder faalkosten? Arthur Tameling (Rijkswaterstaat) en Annemarie Rutgers (Croonwolter&dros) delen hun ervaringen.
Bijzondere momenten
Naast inspirerende presentaties en workshops organiseren we ook bijzondere momenten in het inlooptheater van Rijkswaterstaat. Zoals de uitreiking van de Innovatieprijs 2025 door minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) op 15 januari. Voor jongeren is er diezelfde dag een netwerkavond: Toekomstbestendige Infrastructuur – een brug te ver? Hier kunnen jonge talenten in gesprek met experts van Rijkswaterstaat, gemeente Rotterdam, Witteveen+Bos en het ministerie van IenW. Daarnaast wordt op 16 januari de intentieverklaring van de Coalitie duurzame bruggen en viaducten officieel ondertekend door Rijkswaterstaat en diverse provincies. Een belangrijke stap richting circulaire infrastructuur.
Bezoek ons op InfraTech 2025
Rijkswaterstaat is gastheer van maar liefst zestig presentaties, kennissessies en workshops. Afgestemd op de thema’s digitalisering, verduurzaming en vernieuwingsopgaven. Bekijk het volledige programma. Aanmelden is gratis.