Samenvatting

Het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) verzamelt en registreert meldingen van afvalstoffen in het kader van het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen. Met deze meldgegevens ondersteunt het LMA partners op het gebied van meldplicht, toezicht en handhaving, vergunningverlening en beleidsontwikkeling door inzicht te geven in afval en circulaire materiaalstromen.

In het registreren van meldingen hebben zich geen bijzonderheden voorgedaan. Voor het meldsysteem is vooral gewerkt aan het voldoen aan de eisen voor toegankelijkheid en het automatiseren van regressietesten zodat de frequenties van releases verhoogd kan worden.

Nieuwe projecten betroffen de landelijke analyse afval en de eerste verkenningen voor circulaire economie. De landelijke analyse afval biedt aanknopingspunten voor programmering van toezicht en handhaving. De eerste resultaten uit het toezicht worden in 2025 verwacht. Voor circulaire economie is de vraag geïnventariseerd bij de partners van het LMA en zijn in samenspraak met de partners de prioriteiten voor verdere uitwerking besproken.

Tijdens de landelijke contactdag van het LMA zijn bovenstaande thema’s besproken en was er veel ruimte om bij te praten met partners uit het werkveld. In 2023 zijn verschillende trainingen gegeven: een train de trainer voor omgevingsdiensten in het noorden van Nederland, een training voor milieu agenten en een gecombineerde training van het LMA en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over het meldsysteem, meldingen EVOA (grensoverschrijdend transport van afval) en Inspectieview.