Vooruitblik

Wijzigingen in regelgeving leiden mogelijk tot een toename in het aantal vragen aan het Landelijk meldpunt afvalstoffen (LMA) en in het aantal meldingen. Inhoudelijk is het ontwikkelen van analyses een van de thema’s voor 2024. Daarnaast werken we aan verbetering van de dienstverlening.

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Het meldsysteem is klaar voor deze wijziging. Ondanks een beleidsarme wijziging op het gebied van de afvalstoffenregelgeving, worden er meer verwerkers meldingsplichtig en gaan er meer vragen ontstaan over de regelgeving. De reikwijdte van het besluit Melden wordt ruimer, met als gevolg dat meer bedrijven moeten melden. Naar verwachting kan deze toename binnen de reguliere bezetting van het LMA opgevangen worden.

Zowel voor vergunning, toezicht en handhaving (VTH) werkveld als voor circulaire economie (CE) zijn we op zoek naar mogelijkheden om andere databronnen te betrekken en meer informatie uit de melddata te halen. Door analyses verder te automatiseren, kunnen we deze eenvoudig herhalen en aanpassen. De analyses toetsen we samen met de omgevingsdiensten in de praktijk. De toets is belangrijk om te zorgen dat we producten en analyses ontwikkelen die een toegevoegde waarde hebben in de werkpraktijk.

De klantonderzoeken leiden tot concrete verbetervoorstellen die we in 2024 oppakken. Zo willen we de zoekfunctie in het meldsysteem vereenvoudigen. Daarnaast bekijken we hoe we kunnen ondersteunen bij het gebruik van de melddata door middel van instructies en ondersteunende informatie. We zoeken naar een optimale inzet van de beperkte capaciteit op dit onderdeel.

De huidige meerjarenagenda van het LMA loopt tot en met 2024. Dit betekent dat het LMA in 2024 de nieuwe meerjarenagenda voor het LMA opstelt. Hierbij betrekken we de inzichten van onze opdrachtgevers en gebruikers en spelen we in op ontwikkelingen die op ons af komen. 

In 2024 voeren we de tweejaarlijkse benchmark uit. Hierin bekijken we de ontwikkelingen in het gebruik van het meldsysteem AMICE. Over de resultaten organiseren we gesprekken met meerdere omgevingsdiensten waarin zij van elkaars ervaringen kunnen leren.