TERUGBLIK

Dit artikel hoort bij: Rijkswaterstaat & 04

Gesproken met

1 juli: winnaar Plastic Free River Makathon

The Great Bubble Barrier mag zich de winnaar noemen van de Plastic Free River Makathon, een wedstrijd om plastic in rivieren tegen te gaan. Het winnende team bedacht een jacuzzi-achtige muur van luchtbellen. Deze houdt plastic tegen, maar laat vissen en schepen gewoon passeren. De prijs: een pilot van het luchtbellenscherm in de rivier de IJssel. De Makathon is een initiatief van drinkwaterbedrijf PWN en Rijkswaterstaat. Bekijk ook de video van het prototype.

9 september: Captain Co-Creation

200 young professionals en studenten uit de bouw- en infrasector hebben de Marktvisie op 9 september een stap verder gebracht. Het netwerkcollectief Captain Co-Creation is opgericht om vorm en inhoud te geven aan een toekomstbestendige bouw- en infrasector. Tijdens deze co-creatieve dag gingen de deelnemers aan de slag met de vraag: wat doe jij morgen om de Marktvisie waar te maken? Als antwoord ontwikkelden zij 23 korte video’s, die laten zien hoe de Marktvisie in de praktijk gebracht moet worden.

14 & 15 september: Zandmotor Congres

Positieve geluiden klonken bij de eerste evaluatie van de Zandmotor. Meer dan 350 internationale experts waren aanwezig bij de presentatie van de onderzoeksresultaten van 5 jaar. De Zandmotor, bestaande uit 21 miljoen m3 zand, is aangelegd voor de kust van Ter Heijde om de kustlijn aan te vullen. Onderzoek toont aan dat het zand goed verspreidt en de diversiteit in planten en dieren is toegenomen. Amerika en Zweden hebben belangstelling getoond. Bij Norfolk in Groot-Brittannië wordt al een Zandmotor gerealiseerd.

24 & 25 september: Vlootschouw Marker Wadden

‘Een natuurparadijs voor vogels en vissen.’ Zo staat de nieuwe eilandengroep Marker Wadden nu al bekend. Slib, klei en zand uit het Markermeer worden gebruikt om eilanden met natuurlijke oevers en paaiplaatsen te maken. Deze helpen op hun beurt bij het creëren van natuur onder water. Het ontstaan van de Marker Wadden komt voort uit het samenwerkingsverband Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, Boskalis en de provincie Flevoland. Op 24 en 25 september zetten de eerste bezoekers, waaronder staatssecretaris Van Dam, voet aan land tijdens een feestelijke vlootschouw.

De Volkskrant maakte een fotoreportage over de aanleg van de Marker Wadden.

10 oktober: Dag van de Duurzaamheid

Door heel Nederland vonden duizenden duurzame activiteiten plaats op de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden lieten zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend én winstgevend is. Rijkswaterstaat lanceerde deze dag het portaal Duurzame leefomgeving voor zijn eigen medewerkers, met daarop alle benodigde informatie over duurzaam werken en inkopen. Aanleiding voor het portaal is de doelstelling dat Rijkswaterstaat in 2030 volledig energieneutraal is. U leest meer over deze doelstelling in het artikel 'Groene energie voor het oprapen', verderop in dit e-zine. 

12 oktober: BIDON Bodemonderzoek

Het programma BIDON ontwikkelt een systeem om resultaten van bodemonderzoek gemakkelijk te delen. Dit maakt werken in de grond makkelijker, goedkoper en veiliger. Eind 2016 start de realisatie van het systeem. Op 12 oktober kwamen geïnteresseerden bijeen voor een informatie- en netwerkmiddag. Door middel van workshops zijn wensen en uitdagingen op een rijtje gezet. BIDON is een initiatief van netbeheerders en de overheid.

19 oktober: Infravation Market Event

Samen met De Bouwcampus, Bouwend Nederland, NL Ingenieurs en Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders organiseerde Rijkswaterstaat op 19 oktober de kennisdeelmiddag Infravation. Dit internationale programma stimuleert en versnelt 9 onderzoeks- en innovatieprojecten op het gebied van innovatieve infrastructuur met cofinanciering. Rijkswaterstaat hoopt dat de resultaten na de afronding in 2018 zo veel mogelijk worden toegepast. Het market event heeft daar de basis voor gelegd.

3 november: Data Gebruikersdag

Informatievoorziening is de verbindende schakel tussen wegen, vaarwegen, watersystemen en leefomgeving. Met de huidige technologische ontwikkelingen nemen de mogelijkheden van datagebruik in rap tempo toe. Voor de overheid, maar ook voor burgers en bedrijven door middel van open data. Op 3 november organiseerde Rijkswaterstaat daarom een Data Gebruikersdag voor stakeholders binnen de overheid. Het doel: de gebruiker meer centraal stellen. Vragen die ter tafel kwamen: ‘Wat willen burgers en bedrijven van ons krijgen?’ en ‘Stellen we gegevens wel beschikbaar in de juiste vorm?’