SAMENWERKING

Dit artikel hoort bij: Rijkswaterstaat & 04

De kunst van het samenwerken

In dialoog over de vloot

Het vlootvervangingsprogramma van de Rijksrederij is een vreemde eend in de bijt binnen het domein van aanleg en onderhoud. Om de (gemiddeld) 26 jaar oude vloot te vervangen, is Rijkswaterstaat afgestapt van een tot in de puntjes uitgeschreven aanbesteding. Op aanraden van de markt werken we voornamelijk via een concurrentiegerichte dialoog. Hierbij dagen we inschrijvers uit om oplossingen te bedenken. Zo willen we tot de bouw van ideale multi purpose vessels komen, ofwel schepen die diverse taken kunnen uitvoeren.

Van vaarweg tot vogelbroedplaats

Maar liefst 43% van al het door baggeren vrijgekomen materiaal hergebruiken? Het gebeurt bij de verruiming van de vaarweg Eemshaven-Delfzijl. Zand en keileem gebruiken we onder andere voor de aanleg van 2 vogelbroedeilanden in Delfzijl en Eemshaven en een kwelderlandschap bij Delfzijl. Ook is het project een mooi voorbeeld van internationale samenwerking: we nemen het onderhoud over van onze Duitse collega’s in de Eems-Dollard en ontwikkelen samen met hen nieuwe projecten.

Tevreden naar de Toppers

Waar kun je beter intelligente technologie voor verkeersmanagement testen dan in de drukke Amsterdamse regio? Vanuit de Praktijkproef Amsterdam onderzoeken we hoe auto’s, verkeerslichten en informatieborden digitaal met elkaar kunnen samenwerken. Zo werkte een team van 6 marktpartijen, de 3 wegbeheerders en stakeholders – zoals de Arena, parkeerexploitanten en politie – samen tijdens het concert van de Toppers. Met pushberichten werden reizigers geïnformeerd over de verkeerssituatie. Het resultaat: 70.000 bereikte automobilisten, een meer gespreide verkeersstroom en tevreden reizigers.

Zeeweringenwiki

Hoe zorg je ervoor dat de opgedane ervaring in projecten met de hele organisatie en partners wordt gedeeld? Projectbureau Zeeweringen en de HZ University of Applied Sciences lanceerden de website Zeeweringenwiki.nl. Inmiddels gebruiken Rijkswaterstaat, de provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, Deltares en Delta Academy het platform om kennis te bundelen en ontsluiten. Onderwijs en praktijk kunnen er hun voordeel mee doen.

Afvalvrije festivals?

Iedere festivalganger kent het: de deken van plastic bekers die na afloop het grasveld bedekt. Als het aan Zwarte Cross, Mysteryland en Extrema Outdoor ligt, is dit beeld straks verleden tijd. Verschillende festivals sloten een Green Deal met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het doel van de deal: de hoeveelheid afval per bezoeker te verminderen, afval te scheiden en meer te recyclen. Rijkswaterstaat treedt op als vraagbaak en helpt bij het plan van aanpak.

Foto: Bjorn V - Mysteryland | CC BY-NC-ND 2.0

16 partijen, 1 infopunt

De Omgevingswet is vanaf 2019 dé wet voor de fysieke leefomgeving. De wet bundelt alle regels over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Op 4 oktober is het Informatiepunt Omgevingswet geopend, bedoeld voor professionals van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Rijkswaterstaat werkt hiervoor samen met de Helpdesk Bouwregelgeving, de Helpdesk Water en InfoMil. Daarnaast werkt het informatiepunt samen met 12 deskundige ketenpartners.

Energiecoalitie op Klimaattop

Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen hebben tijdens de Nationale Klimaattop een ‘Energiecoalitie’ gesloten. Hiermee willen we niet alleen de realisatie van klimaat- en energieambities versnellen, maar ook de potentie van water als energiebron meer zichtbaar maken. Water uit geulen, plassen en gemalen is bijvoorbeeld goed bruikbaar voor het koelen of verwarmen van gebouwen. Grofweg kunnen we op deze manier aan 12% van de warmtevraag in Nederland voldoen en aan 54% van de vraag om verkoeling.  

Bodeminformatie beter beschikbaar

Bodemonderzoeken worden vaak meerdere keren uitgevoerd door verschillende partijen. En dat is zonde. Het programma BIDON ontwikkelt daarom een systeem om bodemonderzoeksgegevens te delen en hergebruiken. Het delen van gegevens maakt werken in de grond makkelijker, goedkoper en veiliger. BIDON werkt intensief samen met onder andere gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, netbeheerders en bodemadviesbureaus. Ook andere belanghebbenden, zoals grondroerders, projectontwikkelaars, verzekeraars en makelaardij kunnen toegang krijgen tot de bodemkwaliteitsinformatie.