Een beknopt overzicht van alle jaarrapportages
van 2017 tot 2021
BUN-K heeft een aantal jaarrapportages gepubliceerd in de periode 2017-2021. Op basis van deze jaarrapportages is een korte samenvatting gemaakt.
Het eerste volle BUN-K-jaar staat in het teken van kansen zien, creëren en benutten. We beginnen met de ontwikkeling van een registratietool voor biomassa en starten de eerste business cases. Projecten en business cases zoals ‘Revitalisering A6’, ‘Honey Highway’ en ‘Van Berm tot Bladzijde’ krijgen concreet vorm. Het BUN-K-team werkt aan bekendheid, onder andere door in elke regio van Rijkswaterstaat een bomencirkel te planten in samenwerking met de Stichting Boomfeestdag. De eerste financiële resultaten worden geboekt.
Het aantal projecten en business cases neemt toe en ook het BUN-K-team groeit mee. Binnen en buiten Rijkswaterstaat krijgt BUN-K meer bekendheid door deelname aan events en door diverse publicaties. We verkennen met diverse marktpartijen de mogelijkheden voor verwaarding van biomassa. Vanuit Rijkswaterstaat komen er steeds meer hulpvragen op het gebied van biomassa en verwaarding. De financiële resultaten laten een verdere positieve ontwikkeling zien.
De projecten en business cases blijven toenemen. Er is een groeiende behoefte aan onderliggende data van het Rijkswaterstaat-areaal. Diverse grote houtoogstprojecten en de introductie van graspapier markeren dit jaar. Onze ervaringen weten we te vertalen naar factsheets en werkwijzen binnen Rijkswaterstaat. Met verschillende marktpartijen onderzoeken we in brede zin of gras ook als grondstof voor andere producten dan papier kan dienen. Tijdens de Marktdag van Rijkswaterstaat presenteren we HollandsRietje. De financiële resultaten laten blijvend een positieve lijn zien.
Enkele jaren na de startfase is dit jaar een moment om te herijken en de opdracht plus verschillende doelstellingen opnieuw te bezien. In de tweede helft van het jaar wordt helder dat operationele uitvoeringsprojecten niet meer tot de scope van het team gaan behoren. We dragen de projecten voor boomonderhoud die in voorbereiding zijn, over aan Rijkswaterstaat en integreren onze organisatiewerkwijzen en modellen in de werkwijzen en procedures van Rijkswaterstaat. Aan de lopende hout- en grasprojecten, zoals het Spuikanaal en de A12, besteden we onverminderd inzet en aandacht. Ook ontwikkelen we factsheets over groenbeheer en komt er een visie voor het duurzaam beheer van bos en bomen. In het maaiseizoen draaien we een pilot waarvoor we de registratietool biomassa inzetten. Het financiële resultaat blijft positief.
Begin 2021 staat in het teken van het afronden van de operationele inzet vanuit het BUN-K-team op houtprojecten en het verankeren van de ‘geleerde lessen’ binnen Rijkswaterstaat. Samen met partners doen we mee aan de Innovation Expo. Ook ontwikkelen we het Innovatiedashboard, een methodiek om potentiële marktkansen te kunnen inschatten voor de doorontwikkeling en toepassingsmogelijkheden voor de vrijkomende hoeveelheden gras en hout. We ontwikkelen het Grasloket, waarin vraag en aanbod samen komen. In de tweede helft van het jaar volgt het bestuurlijk besluit om het programma BUN-K per 1 januari 2022 te beëindigen en starten we onze afrondende werkzaamheden.