-
Inhoudsopgave
- Kiosk van Bodem+
- coverpagina Bodem+ Jaarrapportage
-
Over dit magazine
Over dit magazine
Ook dit jaar krijgt u de Jaarrapportage Rijkswaterstaat Bodem+ in de vorm van een online magazine. U kunt het magazine lezen op uw desktopcomputer, laptop, tablet en smartphone. De pagina’s passen zich automatisch aan.
-
Terugblik 2018
Terugblik 2018
2018 was een druk maar productief jaar, waarin Bodem + haar deskundigheid volop kon inzetten. Dat vroeg wel veel van onze flexibiliteit en wendbaarheid. Het hele jaar door stonden bodem, ondergrond en grondwater volop in de aandacht van het parlement en de media, met veel extra werk als gevolg.
-
Hoofdstuk 1
Spoed en ondersteuning Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond 2016-2020
Ook in 2018 ondersteunde Rijkswaterstaat Bodem+ het Uitvoeringsprogramma (UP) Bodem en Ondergrond inhoudelijk en procesmatig met de inzet van onder andere programma- en projectsecretarissen.
-
Hoofdstuk 2
Ondersteuning Bodem in de Omgevingswet
In 2018 ondersteunde Bodem+ het ministerie van IenW bij de totstandkoming van het ontwerp-Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet en bij de behandeling van de ontwerp-Aanvullingswet bodem in de Tweede Kamer.
-
Hoofdstuk 3
Ondersteuning bestaand beleid
Grondverzet is overal in Nederland aan de orde van de dag. We investeren daarom voortdurend in de verbetering van de regelgeving en de kennis over grondverzet (graven, saneren, toepassen, reinigen en storten). Gezien het belang van een vitale bodem voor veilig gebruik van de bodem en de bijdrage van de bodem aan maatschappelijke opgaven is het noodzakelijk om zorgvuldig om te gaan met grondverzet.
-
Hoofdstuk 4
Kennisopbouw en kennisoverdracht
Rijkswaterstaat Bodem+ heeft een belangrijke rol bij het versterken van bodemkennis in de praktijk.
-
Hoofdstuk 5
Uitvoering wettelijke taken
Rijkswaterstaat Bodem+ voert 6 wettelijke taken uit namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).
-
Hoofdstuk 6
Ondersteuning Deltaprogramma en Nationaal Programma Bodemdaling
Een klimaatbestendig Nederland in 2050. Om dit te halen is afgesproken dat we in 2020 klimaatbestendig handelen in visie en dagelijkse praktijk.
-
Hoofdstuk 7
Ondersteuning Basisregistratie ondergrond (BRO)
De Nederlandse ondergrond wordt intensief gebruikt, voor bijvoorbeeld drinkwaterwinning, ondergronds transport en delfstoffenwinning. Ook is de toestand van de ondergrond van belang bij bovengrondse activiteiten zoals stedenbouw, woningbouw en de aanleg van infrastructuur. Bovendien komen er steeds meer gebruiksmogelijkheden van de ondergrond bij, zoals de winning van aardwarmte, de opslag van CO2 en warmte- en koudeopslag. Om goed onderbouwde beleidskeuzes te kunnen maken over het gebruik van de ondergrond, moet de overheid over de juiste gegevens beschikken. Daar gaat de BRO voor zorgen.
-
Hoofdstuk 8
Kenniscentrum conventionele explosieven
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft RWS Bodem+ in 2018 verzocht een offerte uit te brengen voor het oprichten en beheren van een Kenniscentrum conventionele explosieven. Het vergroten van de kennis bij gemeenten over het omgaan met conventionele explosieven is het hoofddoel. Het kenniscentrum moet gemeenten beter in staat stellen afgewogen, doelmatige en kostenefficiënte besluiten te nemen met betrekking tot het opsporen van conventionele explosieven.
-
Hoofdstuk 9
Programmabeheer en financiële verantwoording
Aan het OpdrachtGeversOverleg van Bodem+ zijn het jaarverslag 2017 en het jaarwerkplan 2018 geleverd. Voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de directeur-generaal (DG) van Rijkswaterstaat zijn de financiële rapportages T1 tot en met T3, Tmid 2018 en Teind 2018 opgesteld.
-
Colofon