Dit artikel hoort bij: Data en Informatievoorziening editie 1
Ons werk aan water
Een potje data dat de wereld kan veranderen!
Aandacht voor het belang van data voor het dagelijks leven in Nederland. Met een paar belangrijke voorbeelden vanuit ‘Rijkswaterstaat als een van de grootste dataproducenten binnen de rijksoverheid’, zoals satellietmonitoring, microplastics in de rivieren en algoritmes die het verkeer veiliger maken.
Trintelzand: de snackbar van het Markermeer
Data tot op de bodem van de Waddenzee
Animatie over inzichten die data biedt voor vandaag, morgen en overmorgen. In dit geval de effecten van de Afsluitdijk op het Waddengebied.
Vaargeulen voor bereikbaarheid in het Waddengebied
De vaarverbindingen zijn de levensaders van de eilanden met het vaste land. In de Waddenzee verplaatsen geulen en dus ook vaargeulen zich op natuurlijke wijze. De vaargeulen worden op diepte gehouden door baggerwerkzaamheden uit te voeren.
Monitoring van de visstand en samenstelling
In deze video met prachtige onderwaterbeelden licht collega Gerrit Vossebelt toe waarom en hoe Rijkswaterstaat met eDNA en AI de visstand, soortensamenstelling en aantallen soorten vis onderzoekt. Twee innovatieve pilots die kansrijk zijn om op grotere schaal toe te passen in onze rijkswateren.
Deze varende drone zit vol met technologie
Het inspecteren van wegen en rivieren kost veel tijd, geld en energie. Daarom wil Rijkswaterstaat steeds vaker drones inzetten. Varende drones op de rivieren en vliegende drones voor bijvoorbeeld de inspectie van bruggen. Drones zijn goedkoper, veiliger en duurzamer. Bright keek mee tijdens zo'n drone-inspectie.
Hoe slimme algoritmes Nederland minder zout maken
Zo voorkomt Rijkswaterstaat dat de grootste zeesluis ter wereld het Noordzeekanaal verzilt
Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in. Dat is bijna 2 keer meer dan bij de oude sluis. En dit kan gevolgen hebben voor de omgeving.
De kust zorgt niet alleen voor bescherming tegen overstroming maar biedt ook ruimte aan natuur en is een belangrijke plek voor recreatie en drinkwaterwinning.
Tussen de havens van Antwerpen, Rotterdam en Keulen vaart een schip dat zelf de weg weet.
Op afstand bedienen van bruggen en sluizen
Rijkswaterstaat beheert veel bruggen en sluizen in Nederland. Een groot deel daarvan bedienen we op afstand: we openen en sluiten ze vanuit meerdere bediencentrales in Nederland. Hiervoor gebruiken we camera’s die van alle kanten een goed beeld geven.