Wie deze zomer een aantal schuiven van de Oosterscheldekering ziet bewegen, hoeft daar niet gek van op te kijken. Tot en met september zijn we bezig met het plaatsen van in totaal 372 nieuwe codegevers. Jos Maassen, contractmanager bij Rijkswaterstaat, legt uit wat deze apparaten precies doen, waarom we ze vervangen en wat het nut is van de schuifbewegingen.
‘Codegevers zijn apparaten die de stand van elke afzonderlijke schuif van de Oosterscheldekering meten. Zo kunnen we op afstand precies zien hoe hoog of laag een schuif staat en bovenal: of de schuif recht beweegt', aldus Jos. ‘Het is erg belangrijk dat een schuif kaarsrecht naar boven en naar beneden gaat, omdat ‘ie anders kan klemlopen en dus niet goed sluit.’
De schuiven van de Oosterscheldekering hebben altijd al codegevers gehad, maar de huidige zijn aan vervanging toe. Door deze zomer nieuwe te plaatsen, borgen we de betrouwbaarheid van de installatie voor de komende 15 jaar. In totaal gaat het om 372 nieuwe codegevers voor de 62 schuiven. Elke schuif krijgt er 6. Namelijk 3 aan de noordzijde van de schuif en 3 aan de zuidzijde.
Beweging voor elke codegever
‘We gaan de codegevers één voor één vervangen. Na elke vervanging bewegen we de schuif even heen en weer om te controleren of de nieuwe codegever gelijkloopt met de andere op dezelfde schuif. Als alle codegevers van een schuif zijn vervangen, doen we nog een complete sluiting. De betreffende schuif gaat dan helemaal dicht en direct weer open’, kondigt Jos aan.
Het vervangen van de codegevers gebeurt tussen mei en september. De korte sluitingen veroorzaken geen hinder. Wel zal de omroepinstallatie van tevoren steeds afgaan om eventuele onderhoudsmonteurs op locatie extra te waarschuwen. De parallelweg blijft beschikbaar voor voetgangers, (brom)fietsers en al het verkeer dat nodig is voor onderhoud aan de Oosterscheldekering.