Bodem+, Jaarwerkplan Jaargang 2020
- Publicatiedatum
- donderdag 30 januari 2020
- Hoofdredactie
- Rijkswaterstaat WVL
- Internet
- Website Bodem+
- Copyright
- CC0 1.0 Universal
Dit artikel hoort bij: Bodem+ Jaarwerkplan
Hierbij presenteren wij het Jaarwerkplan Rijkswaterstaat Bodem+ in de vorm van een online magazine. Te lezen via uw desktopcomputer, laptop, tablet en smartphone. De pagina’s passen zich automatisch aan het systeem aan dat u gebruikt.
2020 wordt een druk en belangrijk transitiejaar voor Rijkswaterstaat Bodem+. We moeten klaar en gesteld staan voor de Omgevingswet. We ronden de afspraken uit het Bodemconvenant zo ver als mogelijk af en maken nieuwe afspraken voor het bodembeheer van de toekomst. Met de voorbereiding op decentralisatie van bodemtaken naar gemeenten. We integreren in het Informatiepunt Omgevingswet en we willen van start met het Kenniscentrum Conventionele Explosieven. Ook in 2020 zal dus veel van Rijkswaterstaat Bodem+ en zijn opdrachtgevers en klanten gevraagd worden.
Dit jaarwerkplan 2020 geeft op hoofdlijnen onze toekomstplannen weer en schetst daarnaast enkele ontwikkelingen. In 2019 zijn grote stappen gezet met de Aanvullingswet en het Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet. Ook realiseerde het Uitvoeringsprogramma van het Convenant Bodem en Ondergrond veel (deel)doelen. In 2020 zal het accent verschuiven naar de ombouw van het instrumentarium van de Omgevingswet en ondersteuning van implementatie door decentrale overheden. Ook op het onderwerp grondwater verwachten we veel verzoeken om te ondersteunen. We ronden de afspraken uit het Bodemconvenant zo ver als mogelijk af en maken nieuwe afspraken voor het bodembeheer van de toekomst. Ook de oplevering van een definitief Handelingskader PFAS en het vlottrekken van uitvoeringsknelpunten bij verontdiepen van plassen en afzet van thermisch gereinigde grond krijgen topprioriteit
Dit werkplan speelt in op de actualiteit. We houden voortdurend rekening met de omgeving, de achtergronden en de ontwikkelingen in ons werkveld. Dit doen we onder andere via het Opdrachtgeversoverleg met onze financiers, accountmanagers, de signalen die binnenkomen op onze helpdesk, reguliere gesprekken met de Omgevingsdiensten en reguliere contacten met de Werkgroep Bodem en Ondergrond (BOOG) van IPO en de Werkgroep bodem (WEB) van VNG. Ook via de netwerken die we hebben via het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond en de gesprekken met alle bevoegde overheden Wbb.
Bodem+ is al enkele jaren nauw betrokken bij de aanpassing van de bodemwet en -regelgeving aan de Omgevingswet. We zetten ons werk voort en ondersteunen het ministerie van IenW, zodat bodem een integraal onderdeel van de Omgevingswet zal zijn. Hieronder een beeld van onze bijdrage in 2020.
Sinds juli 2017 zijn de uitvoeringsprogramma’s van het Convenant Bodem en Ondergrond, het Convenant Bodem en Bedrijfsleven en STRONG vervlochten tot 1 gezamenlijk Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond.
In 2020 blijven we investeren in de kennisbasis rond bestaande regelgeving op het gebied van grondverzet (graven, saneren, toepassen, reinigen en storten). Grondverzet is overal in Nederland aan de orde van de dag.
Namens de Rijksoverheid voeren wij 6 wettelijke taken uit. Het beoordelen van aanvragen Baggerspecieverklaringen (op basis van de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm)) en Niet-reinigbaarheidsverklaringen grond (op basis van het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen (Bssa)) voeren we uit in opdracht van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat-DGMI (directoraat-generaal Milieu en Internationale Zaken). Zij regelen ook de financiering. De overige 4 wettelijke taken voeren we uit in opdracht van en gefinancierd door het ministerie van IenW-DGRW (directoraat-generaal Ruimte en Water).
Het Tijdelijke handelingskader PFAS heeft ervoor gezorgd dat heel Nederland Rijkswaterstaat Bodem+ heeft leren kennen en waarderen vanuit haar rol in het versterken van bodemkennis in de praktijk. Deze kernactiviteit blijven we uitvoeren. Dit doen we door samen te werken, deelname aan netwerken en initiatieven, het beheren van kennisportalen omtrent bodemzaken en door het inzetten van onze expertise bij (decentrale) overheden. De volgende activiteiten voeren we in 2020 uit:
Het jaar 2020 wordt een jaar van doorpakken. Het overgrote deel van de bronhouders in Nederland is aan de slag met de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Het accent verschuift van starten met leveren aan de BRO naar continuering van aanleveren, implementatie van de nieuwe tranche en gebruik van de BRO. Dat betekent dat er ook steeds meer aandacht komt voor doelgroepen die de BRO gebruiken. Voor een deel zijn dit doelgroepen die nog niet eerder direct betrokken zijn bij de BRO.
De ondersteuning van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie staat centraal in het faciliteren van Rijk en regionale overheden om Nederland klimaatbestendig te maken. In 2020 helpen we om de Impuls Ruimtelijke Adaptatie (150-250 miljoen Euro) in te richten, bouwen we verder aan en verbinden we kennis met de kennisaanpak DPRA en het Nationale Kennisprogramma Bodemdaling en helpen we binnen Rijkswaterstaat met het klimaatbestendig maken van het areaal van RWS.
Rijkswaterstaat, directie Leefomgeving is met het ministerie van BZK in gesprek over het oprichten en beheren van een kenniscentrum conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Een dergelijk kenniscentrum wordt opgericht voor een periode van minimaal 4 jaar. We zijn gevraagd vanwege onze ervaring met het opzetten en faciliteren van kenniscentra.
Alle werkzaamheden voor de gezamenlijke opdracht Bodem+, de ondersteuning van het Projectbureau Basisregistratie Ondergrond (BRO) en het kwartiermaken van het Kenniscentrum Conventionele Explosieven zijn ondergebracht in de Rijkswaterstaat-afdeling Bodem en Ondergrond. Deze afdeling leent ook capaciteit uit aan onder andere het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie, het programma Aan de Slag met de Omgevingswet, het Informatiepunt Omgevingswet i.o. en aan Duurzame Leefomgeving.